Radiostelling
Stelling uit de uitzending van 20 mei 2013 in binnenland

Nederlandse kinderen worden te vrij opgevoed

153 reacties
Ghislaine Plag spreekt met:
Aryan van der Leij, Evert de Vos en Michiel Noordzij

Vanwege Tweede Pinksterdag hebben we vandaag een aangepaste uitzending van Stand.nl. Met drie gasten debatteert Ghislaine over de opvoeding in Nederland. Debatteer mee over de stelling op de website!

Over de gasten
Aryan van der Leij is emeritus hoogleraar orthopedagogiek en schrijver van het boek ‘de Pretparkgeneratie. Evert de Vos is hoofdredacteur van opvoedblad ‘J/M Ouders’ en Michiel Noordzij is kinderpsychiater.

De jeugd van tegenwoordig heeft geen manieren meer.  Wie een kind aanspreekt op zijn gedrag, moet niet verbaasd zijn wanneer het als antwoord een middelvinger opsteekt. De juf is altijd ´je´ en ouders moeten hun bek houden.  Kinderen krijgen nauwelijks grenzen gesteld en gedragen zich als kleine dictators. Opvallend is dat vooral andermans kinderen met dit euvel te maken hebben.  Alleen met flink opvoeden valt er nog wat van hen te maken.

Dat is de ene heersende school op opvoedgebied. De andere vindt juist dat kinderen tegenwoordig veel te veel moeten. Ouders slepen hun kroost van hot naar vioolles en van acrobatiek naar her. Aan tafel wordt Russisch geoefend en op je achtste begin je met oefenen voor de Cito-toets want anders kun je een universitaire opleiding op je buik schrijven.

Opvoeden: zoveel ouders, zoveel meningen. Toch is enige mate van maatschappelijke overeenstemming nodig. Een groot deel van het opvoeden gebeurt immers op school en op straat. Moeten kinderen korter gehouden worden, of hebben ze juist meer ruimte nodig dan ze nu geboden wordt?